Nyheder

Nyheder

Forår i hønsehuset
At få sat dyrene sat sammen, en hane og en flok høner, er et puslespil som man skal have til at gå op med det avlsmateriale, man nu har til rådighed. Det er altid et spændende om man nu vælger rigtige dyr, noget man først ser resultatet af til efteråret.

Når man nu har sat de rigtige dyr sammen, er det vigtigt med et varieret og vitaminrigt foder, i hele forløbet, både før og i avlsperioden. Hvis ikke vil det gå ud over dyrenes  livskraft og produktionen af æg, man vil opleve æg som er dårligt befrugtede og æg med svage fostre, der ikke har kræfter til at komme ud af ægget.

Selve avlsperioden

Et godt råd kan være at sætte dyrene sammen i god tid, således at hanen og hønerne kan acceptere hinanden. Det er en betingelse for at vi kan få kyllinger, er jo at dyrene parrer sig, uden den store ballade. Hvis man har flere stammer og de er adskilt i rum med tråd, kan det være en fordel at skillerummet er lukket. Man kan opleve at haner som springer ind i tråden, hvis nabo hanen er i gang med en parring. Dette kan være forstyrrende for dyrene og være en årsag til at der er dårlig befrugtning.

Æg kvalitet /Rugeæg

Man skal være meget kritisk, når man vælger sine rugeæg. Det er vigtigt at vi holder fast i racens kvaliteter og sætter os ind i hvordan man har beskrevet æggets størrelse, form, skalfarve og skal kvalitet. For at vi kan fastholde racens kvaliteter og egenskaber. Lad være med at bruge lange, spidse, eller for små og runde æg, brug dem i husholdningen, ikke som rugeæg.

Lidt mere om rugeæg 

Hvis man har flere avlsstammer, er det nødvendig at mærke æggene, når man begynder at samle rugeæg. Her er vigtig at man er omhyggelig med mærkningen, således man kan holde styr på dem, både i rugemaskinen og når de små kyllinger kommer ud af skallen.

Har man flere racer eller farvevarieteter, kan det være nødvendigt med både et bogstav og et tal, f.eks. S2 eller B1, eller hvad man nu syntes der er passende. Det kan være en fordel at skrive dato på den ene side af ægget og stamme nummer på den anden side, så vil det let at se om der er forskel på befrugtningen, i den periode der er samlet æg.

Vi ønsker dig en god avlssæson.

en levende hobby