Historie

Gamle minder

Det jeg husker af glædelige ting, da klubben blev kendt var den store medlemstilgang, i gamle papirer kan jeg se på et år var en tilgang af 17 nye medlemmer. De første år var der en jævnlig udskiftning af formænd, jeg mener at formanden første år var Ingeniør Nørballe, Højbjerg, herefter overtog Carl Normann Hansen, som efter få år blev af P. Amdi Jensen Risskov.

På den stiftende generalforsamling blev Åge Sørensen Skibby valgt som kasserer, en post han varetog i mere end 10 år. Mens jeg er ved skomageren fra Skibby, huske jeg ved starten var der 4 skomagere, hvilket lyder ufatteligt i 1993, de tre havde alle sorte Bantam, hvilket gav anledning til mange morsomheder i starten.

Af personligheder som skaffede nye medlemmer og var rigtig gode til at hjælpe nye i gang, husker jeg især tre, selvfølgelig vores alle sammes Carl Normann Hansen, en sportsmand af de helt store, ingen gik forgæves hos ham, en uvurderlig støtte var han ved opstarten af Sebright – Bantam Klubben, såvel i bestyrelsen som udenfor, som tidligere opdrætter af Sebright, kan jeg ikke takke ham nok for den hjælpsomhed og gæstfrihed, der blev mødt en ved hvert besøg i Roskilde. Desuden husker jeg skomager Th. Berg i Viby, som en meget dygtig Bantam opdrætter, der også altid var nybegyndere behjælpelige. Jeg husker endnu hans mange små miniature hønsehuse, med en stamme i hver fordelt rundt på græsplænen. Den tredje jeg her vil nævne er Ingeniør K. G. Nørballe, Højbjerg som havde stor opdræt af Sebright. Det var et behagende syn man oplevede ved hvert besøg, det var da også ham der hjalp mig i gang med 5 kyllinger i 1956. 2,3 som jeg udstillede og den ene høne højere bedømt end nogle af de godt 20 Sebright Nørballe udstillede, men som den gode sportsmand han var, tror jeg det glædede ham.

Når jeg ser tilbage er det ikke så underligt at ca. halvdelen af Sebright – Bantam Klubbens medlemmer var fra Århus og Omegn. Jeg har i anledning af denne lille artikel talt med P. Amdi Jensen, vi kunne da stadig fryde os, dengang da der blev afholdt amtskreds udstilling i Århus Hallen, hvor en stor del af udstillingens dyr var Sebright og Bantam. Vel nok den største samling af en enkelt race var Bantam.

Midt i 60`erne blev Amdi Jensen formand, det blev under hans formandstid, en superaktiv forening. Amdi opdrættede sølvplettede Hamborgere og sorte Bantam, under helt perfekte forhold i sin villahave på Villadsensvej i Risskov. Først i 60`erne kom Amdi i forbindelse med den af mange danskere så kendte stads gartner Piet Parker fra Baarn i Holland, som var opdrætter af sorte Bantam. Amdi Jensen fik nogle rugeæg fra ham, det viste sig senere at det ikke blev til ene glæde med denne import, idet der pludselig var to slags Bantam. Amdi Jensens og de andre. Jeg mindes LPD udstillingen i Herning i 1962, her var Egon Hansen, Åbyhøj dommer, Amdi Jensen fik LPD´s sejrsbånd for en hane på 95 points. Dengang var der utrolig mange topdyr på LPD udstillingerne, jeg husker de Hollandske Bantam især for deres store øreskiver, men også god type, men med nogle store grove hoveder og kamme. Det bragte naturligvis uro hos Bantam opdrættere i Danmark. Hvordan skulle den i grunden se ud, en ideel Bantam? Det har vi jo heldigvis fundet ud af i 1993, nogle små uenigheder vil der jo altid være, alt afhængelig af øjnene der ser.

Jeg vil til slut nævne sekretæren kaldet førstelærer Johannes Ravn, Viborg, en meget dygtig organisator og perfektionist som udgav vort klubblad, han havde et lille hønsehold, men efter min opfattelse en utrolig evne til at udvælge og sætte de rigtige dyr sammen. Når jeg nævner ordet perfektionist har jeg altid hørt at alt vedrørende hans hønsehold var perfekt, han udskiftede aviser på gødningsbrættet to gange dagligt, alt var pinligt rent. Det er alt sammen fortid, om fremtiden vil jeg ønske bestyrelsen hurtigst muligt vil få indført de 6 farve varieteter vi mangler, så vi kan vise hele sortimentet på Europaudstillingen i 1995, jo flere varieteter – jo flere medlemmer og opdrættere.

Jens Paludan Mortensen

 

en levende hobby